Wat is nou eigenlijk precies een Shopper Missie en wat zijn Shopper Need States? In dit blog leg ik je dat uit. Een Shopper Missie is een doel voor een bepaalde specifieke boodschappentrip. Tijdens de Shopper Missie heeft de shopper één of meerdere Need States (behoeftes) die vervuld moeten worden. Goede kennis en inzicht in de Shopper Missie en de Consumer en Shopper Need States van je doelgroep is relevant voor je marketing en communicatie op de winkelvloer, zowel voor retailers en fabrikanten. Hieronder licht ik beide toe. Shopper Missies Een Shopper Missie heeft dus altijd een doel. Dit doel heeft twee componenten: Namelijk enerzijds de consumentenbehoeftes (Consumer Need States) en anderzijds de shopperbehoeftes (Shopper Need States). Stel, iemand gaat naar de supermarkt met het volgende doel: ‘Ik heb melk nodig voor het bakken van een taart.’ De consumentenbehoefte in deze missie is dan melk kopen om de taart te kunnen bakken. De shopperbehoefte is bijvoorbeeld dat de hoeveelheid 500 ml moet zijn en niet duurder mag zijn dan 75 cent. Consumer Need States Eenzelfde consument kan verschillende consumentenbehoeftes hebben per dag en per boodschappentrip. Want op zaterdag koopt een consument misschien melk om op voorraad te leggen voor de komende week. Op woensdag koopt hij melk, omdat hij het onderweg wil drinken bij zijn lunch. En op vrijdag koopt hij melk, omdat hij besloot om pannenkoeken te gaan bakken en melk nodig heeft. Dit zijn 3 verschillende Need States die in 1 week voorkomen bij één consument in dezelfde week en met betrekking tot hetzelfde product. Interessant toch? Shopper Need States Shopperbehoeftes bij het kopen van melk kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘Het moet wel biologische melk zijn’, of: ‘Het moet een aanbieding zijn’, of: ‘Het moet wel voor 15:00 uur vanmiddag, want ik moet mijn dochter nog uit school halen.’ Shopperbehoeftes zijn duidelijk anders dan de consumentenbehoeftes. Shopper Need States geven vorm aan jouw schapcommunicatie. Natuurlijk is het zo dat er tijdens één boodschappentrip meerdere behoeftes zijn waar de shopper tijdens zijn trip over nadenkt. Uiteindelijk kom je er tijdens onderzoek achter dat in een grote groep shoppers er overlappende Need States zijn - je leert welke de belangrijkste zijn en op welke Need States je direct in moet spelen. Welk type boodschappentrip gaat het om? Ook is het belangrijk om te weten om wat voor boodschappentrip het gaat: Doet de shopper de bulk boodschappen, de normale weekboodschappen, de kleine vers boodschappen inclusief DKW of alleen vers? Of is de aankoop specifiek voor directe consumptie onderweg of voor de lunch, of de maaltijd van die avond? Elk type boodschappentrip kent een combinatie van Need States en tussen de verschillende type trips kan er overlap zijn. Hieronder een voorbeeld met een verdeling van de verschillende shoppingtrips die binnen een categorie of segment kunnen voorkomen én of deze trips groeien of juist afnemen. Welk type boodschappentrips er bestaan in een categorie of segment onderzoeken wij voor onze klanten aan de hand van kwalitatief onderzoek, namelijk door middel van interviews met echte gebruikers van de categorie.
Waarom is het begrijpen van shopper behoeften belangrijk? Simpel gezegd, als je niet voldoet aan de behoeften van de shopper, wordt de kans dat jouw product en merk gekocht wordt kleiner. Succesvolle merken begrijpen de behoeften van zowel consumenten als shoppers. Mocht het in kaart brengen van Shopper Missies en Need States voor jou ook interessant zijn, neem dan eens contact met ons op! Auteur: drs. Cindy de Jonge QUOTUS RESEARCH (06-44019563/cindy@quotus.nl)
0 Comments
![]() Zonder een goede analyse en specifieke beschrijving van je klant, kun je je nooit helemaal goed richten op je doelgroep, laat staan aan hen verkopen. Begin met het aantrekken van blije, trouwe klanten door het creëren van een set klantprofielen. Wat is klantprofilering? Klantprofilering is in de eerste plaats het verzamelen van alle informatie over de mensen aan wie je jouw producten verkoopt. Je onderzoekt en definieert je huidige klant en groepeert ze vervolgens in kleinere groepjes. Een algemene doelgroep krijgt gezicht door de kleinere doelgroepen: de profielen. Als je wilt, kunt je je werkelijke klantenprofielen eens naast je ideale klantenprofiel leggen. Wat zijn de verschillen en welke kansen en uitdagingen zijn er om je ideale klantenprofiel beter te bereiken? Interessant! 5 manieren om je klanten te categoriseren Er zijn 5 manieren om je klanten in te delen in categorieën, dit kan aan de hand van: Demografische gegevens: Een indeling op basis van gemeenschappelijke demografie zoals: leeftijd, geslacht, etniciteit, samenstelling huishouden, wel of geen kinderen, beroep, onderwijs, burgerlijke staat, enz. Geografische gegevens: Waar zijn jouw klanten? Categoriseer jouw klant per land, regio, provincie, stad en zelfs binnen een bepaalde straal van een bepaalde locatie. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar klanten in de buurt van jouw fysieke winkel dan kan eengroepering op geografische locaties een goed idee zijn. Life Stages: Graaf dieper om te achterhalen in welke fase van het leven jouw klanten zich bevinden. (Voorbeeld: alleenstaande volwassenen winkelen anders dan volwassenen die onlangs een kind hebben gekregen en anders dan volwassenen met volwassen kinderen.) Psychographics: Categoriseer klanten met gedeelde interesses, levensstijl keuzes, attitudes en soortgelijke mentaliteit. Je kunt sociale media gebruiken om deze klanten te ontdekken, of je stuurt een vragenlijst uit naar huidige klanten om de juiste informatie van het te verzamelen. Gedrag: Begrijpen hoe en waarom klanten kopen en consumeren is belangrijk. Bijvoorbeeld het gedrag m.b.t. bepaalde acties: Waarom koopt men? Waar? Wanneer? Hoe vaak? Wie/wat beïnvloedt zijn gedrag? Waarom klantprofilering cruciaal is Als je precies weet voor welke soort klanten je jouw producten maakt en verkoopt dan wordt je marketing een heel stuk makkelijker. Je bereikt jouw klanten - tot op profielniveau - beter, omdat je weet waar ze zich begeven en welke interesses zij hebben. Je weet hoe en wat ze van jou willen horen en wanneer of hoe ze jouw product zouden kopen. Veel merken hebben bij ons al klantprofielen aangevraagd en werken er nu dagelijks mee. Heb jij ook interesse? We helpen je graag verder ontwikkelen! Door drs. Cindy de Jonge QUOTUS RESEARCH CINDY@QUOTUS.NL Lijden de verkopen van Mexicaanse Corona bier onder het COVID-19 virus? Het vermoeden van de meeste mensen was van wel, maar niets blijkt minder waar! Eind februari kwam de Amerikaanse nieuwszender CNN met een alarmerende peiling: 38 procent van de Amerikanen zou geen Corona-bier meer kopen. Terwijl het merk Corona in 2019 nog in de top 100 van sterkste merken stond. Wat doe je dan als brandmanager? Rebranden of toch maar afwachten wat er echt gebeurt? Minimale impact op de verkopen in Amerika
De impact op de verkopen bleek in het voorjaar en de zomer echter minimaal. In realiteit bleek slechts 4% van de Amerikaanse consumenten (die het bier normaal graag dronken) er door het virus geen trek meer in te hebben. Met de (merk)schade viel het dus mee. Een slechte voorspelling dus van CNN! West-Europa In West-Europa is de verkoop van Corona in de eerste helft van 2020 8 à 9 procent gegroeid ten opzichte van de eerste helft van 2019. Het ‘tropische’ biersegment groeit al jaren in de supermarkten. Supermarktketen Jan Linders – meermaals verkozen tot ‘beste biersupermarkt van Nederland’ – zag alle Mexicaanse bieren dit jaar ‘enorm goed’ lopen, Corona ook. Heineken probeerde Corona deze zomer van de troon te stoten met Sol (Spaans voor ‘zon’), het frisse bier dat de brouwgigant tien jaar geleden kocht. In sommige Albert Heijn XL’s stonden deze zomer metershoge reclameopstellingen van Sol, mogelijk in de hoop om van een eventuele Corona-naamsbezoedeling te profiteren. Volgens data van ’s werelds populairste bierapp Untappd werd Sol deze zomer de helft minder gedronken dan Corona, maar Sols marktaandeel groeide wel enkele procenten ten opzichte van 2019. Corona blijft dus gewoon in trek. Onderzoeksbureau Brand Finance Corona waardeerde het vorige maand zelfs tot meest waardevolle biermerk van 2020. Ondanks de crisis is biermerk Corona, met China als grootste afzetmarkt naast Mexico, naar schatting bijna zeven miljard euro waard. Consumenten laten zich dus vrij weinig beïnvloeden door Corona en de associaties daarvan bij het merk. Toch zijn wij wel heel erg benieuwd hoe de verkopen voor de toekomst er uit gaan zien. Gaan we - als COVID-19 zo goed als verdwenen is - massaal aan het Corona bier? Feestje! Biertje! Wat denk jij? Auteur: drs. Cindy de Jonge Bron: TROUW Een buyer persona is een fictief karakter van jouw klant. Deze stel je op om jouw klant beter te leren kennen en je marketing, sales en dienstverlening beter af te stemmen op jouw klant. Het opstellen van een persona gaat je ook helpen om de klanten te trekken die jij wil. De klant die het meest aan jouw producten en diensten heeft. Hierdoor ontstaat een groei in omzet, blijven klanten aan jou hangen en zullen ze meer mond-tot-mond reclame voor je maken. Welke kenmerken bevat een persona? Dat is afhankelijk van wat jij allemaal van je klant wil weten! Maar dit kunnen onderwerpen zijn, zoals:
Vul de gaps in door middel van onderzoek De kenmerken die je nog niet weet of hebt van je klant vergaar je middels marktonderzoek. Dat kan door middel van online vragenlijsten, face to face interviews of deskresearch. Maak jouw persona’s visueel Ben je zelf niet zo’n tekentalent, laat dan een vormgever jouw persona’s uittekenen. Je geeft hem/haar de diverse kenmerken mee die je hebt onderzocht en die je terug wil zien in de persona tekening. Zorg ervoor dat in een oogopslag te zien is om welke persona het gaat. Presentatie van de persona’s Het is belangrijk dat iedereen jouw persona kent en begrijpt. Marketing, sales, services. Iedereen moet het gevoel hebben jouw persona heel goed te kennen, Zodat zij er alles aan kunnen doen om de service volledig rondom die persona te laten draaien. Zo ben je al heel ver! Er is echter nog een vervolgstap die je kunt ondernemen: De buyer journey (customer journey) in kaart brengen: De buyer journey Als je de buyer persona hebt opgesteld, kun je vervolgens ook nog aan de slag gaan met de buyer journey: Welke stappen doorloopt deze persona van aankoopidee tot aankoop met betrekking tot jouw product of dienst? Graag help ik je hierbij! Bij interesse, neem contact op met: Drs. Cindy de Jonge 06-44019563 www.quotus.nl Gezondheid, veiligheid en financiën hebben grote invloed op het hedendaagse consumentengedrag. Met groeiende zorgen over de persoonlijke gezondheid, de gezondheid van familieleden en vrienden, maar ook de eigen financiële positie, blijft de onzekerheid groot. Persoonlijke zorgen resulteren in nieuw gedrag zoals het vermijden of minder vaak bezoeken van drukke plekken, waaronder ook winkels en binnensteden. We blijven thuis bakken en verbouwen Consumenten kiezen er in veel gevallen nog voor om thuis te blijven en ‘thuis’ is intussen dé plek waar al onze activiteiten plaatsvinden. We ontmoeten vrienden en familie nog het meest thuis en blijven dat de komende 6 maanden ook nog doen. Dit wordt nauw opgevolgd door virtuele ontmoetingen. Thuis bakken, uitgebreid(er) koken en het huis verbouwen blijven ook de komende 6 maanden nog belangrijke manieren van tijdverdrijf. Thuis werken en meer mindful shoppen Thuis werken wint alsmaar meer aan populariteit, waardoor er een geheel nieuwe werk-privé balans ontstaat. We zien dat consumenten meer ‘mindful’ aan het shoppen zijn. Zo worden grote supermarkten uit veiligheidsoverwegingen minder frequent bezocht en kleinere versspecialisten juist vaker. Lokaal kopen is belangrijker geworden – omdat men de lokale ondernemers in deze tijd extra wil supporten - en ook is men prijsbewuster geworden. Er is meer aandacht van consumenten voor voedselverspilling, ethiek en duurzaamheid. Consumentenvertrouwen opnieuw opbouwen Om het consumentenvertrouwen weer op te bouwen, heb je als merk of retailer data nodig die je laat zien hoe het gedrag van jouw klanten aan het veranderen is en hoe je daar zelf op in moet spelen of mee om moet gaan in je winkel. Denk dus aan de punten veiligheid, duurzaamheid, verspilling, ethiek en prijsbewust. Thuis is het nieuwe speelveld Onthoud daarbij dat ‘thuis’ het nieuwe speelveld wordt. Wetende dat het leven, het werk en winkelen zich steeds meer in of dichtbij huis zal afspelen, is het interessant om je producten of diensten daarop af te stemmen. Probeer tegemoet te komen aan de nieuwe behoeften van de consument. Het continu helpen en ontzorgen van consumenten nu in deze tijd zal jouw eigen toekomstige succes uiteindelijk juist vergroten. ![]() Ben jij verantwoordelijk voor de categorievisie? En doe jij nu sinds Corona ook opnieuw shopperonderzoek ten behoeve van een nieuwe of aangepaste categorievisie? Goed bezig! Een goede categorievisie zorgt ervoor dat het schap als geheel groeit in omzet. Het schap wordt beter en interessanter voor shoppers en daarmee ook voor de vertegenwoordigde merken in het schap, inclusief private label. In een categorievisie kijk je ook vooruit naar de toekomst: welke trends en shopperinzichten zijn nodig voor jouw visie? Weet jij welke effecten Corona op het koopgedrag heeft in jouw categorie? Wat moet er nu anders? En hoe kijkt de shopper nu tegen productaspecten aan zoals smaak, ingrediënten, verpakkingen en claims? Hoe verloopt de aankoopkeuze en welke productaspecten staan in de top 3 of top 5 op basis waarvan het meest gekozen wordt nu sinds Corona? Al met al best een uitdaging! Er is veel nieuwe informatie nodig van de shopper en ook de retailer heeft nieuwe/andere verwachtingen van jouw visie. Die verwacht dat je met een gedegen plan komt waarbij je hebt nagedacht hoe het sinds Corona verder moet en hoe het schap in Corona tijd nog steeds kan blijven groeien in omzet. Je bent dus goed bezig als je je categorievisie al aan het herzien bent sinds Corona! Shopperonderzoek tijdens Corona Ook tijdens Corona doen wij gewoon shopperonderzoek om jou te helpen. Wij helpen jou met de nodige shopper inzichten voor je categorievisie. In de afgelopen weken hebben we diverse life focusgroepen mogen organiseren voor merken in de levensmiddelenbranche. Hierin merken we dat consumenten zelf duidelijk aangeven dat zij sinds Corona op sommige punten anders shoppen. Zo hebben we achterhaald waarom kopen bij de zelfstandige versspecialist zoals bakker, slager of groenteboer ineens weer aantrekkelijk is. We hebben achterhaald welke angsten consumenten hebben tijdens het boodschappen doen in de supermarkt en wat ze daardoor liever laten of minder frequent doen. We hebben achterhaald hoe consumenten kijken naar plastic verpakkingen in tijden van Corona. Allemaal punten die sinds Corona zijn veranderd, maar wel enorm belangrijk zijn voor je categorievisie! Herijking categorievisie een must door impact Corona De scope van een categorievisie is meestal drie tot vijf jaar. Echter, Corona heeft voor zoveel veranderingen gezorgd dat een herijking van je categorievisie (op zijn minst op onderdelen) aan te raden is. Anticiperen op Corona is een must. Dat is ook wat retailers van je gaan verwachten. En je kunt beter maar de leverancier zijn die wél is blijven ontwikkelen en is blijven kijken naar de veranderingen in de markt. Daarmee bereik je uiteindelijk meer. Niet stilzitten dus, Juíst tijdens Corona niet! Auteur: drs. Cindy de Jonge In Amerika werd in de Corona tijd in een shopperonderzoek van FieldAgent (VS) in maart én in mei van dit jaar aan iets meer dan 1000 Amerikaanse shoppers gevraagd: “Is uw koopgedrag veranderd sinds Corona?” In maart antwoordde 83% van de shoppers ‘JA’ en in mei 81%. Dit is dus vrijwel gelijk gebleven in die 2 maanden. Minder frequent boodschappen doen en afstand tot elkaar behouden Er is ook nog maar weinig verschil te zien in de frequentie van boodschappen doen. In maart zei 51% dat zij minder frequent boodschappen doen en in mei was dat nog steeds 49%. Ook blijft hetzelfde aandeel shoppers in de supermarkt afstand houden tot elkaar: 50% in maart en 49% in mei. Specifiek koopgedrag waarvan we constateren dat het juist is afgenomen in de periode maart t/m mei: De resultaten laten zien dat veel specifiek Corona koopgedrag in de maand mei alweer afneemt. De angst voor het virus is afgenomen en men is niet meer bang om producten mis te grijpen omdat de voorraad op is. Definitieve veranderingen in koopgedrag Op andere vlakken zien we dat shoppers WEL permanent gedrag lijken te veranderen. Zo gaf in maart 35% van de shoppers aan koopgedrag permanent te veranderen en in mei was dat 47%. Een groei van 12% in 2 maanden! Het lijkt erop dat meer shoppers tot de conclusie zijn gekomen dat het nooit meer helemaal teruggaat naar de ‘normale’ oude situatie. De grafiek hieronder geeft weer op welke punten Amerikaanse shoppers verwachten dat hun koopgedrag definitief zal veranderen. Shoppers verwachten dus zelf dat hun koopgedrag blijvend verandert op de volgende punten:
De volgende grafiek laat zien dat in die 2 maanden tijd de populariteit van online shoppen in 3 verschillende categorieën flink is toegenomen. Er is een gemiddelde groei in voorkeur voor online shopping geconstateerd van 21%. (Attire = kleding)
Conclusie Overall kunnen we concluderen dat steeds meer shoppers zich realiseren dat sinds Corona hun koopgedrag toch permanent is veranderd. Men ontwijkt drukke supermarkten, houdt liever afstand tot elkaar, houdt meer voorraad aan in huis en koopt frequenter online. Wat de toekomst verder nog in petto heeft voor retail is onzeker. Zal het Coronavirus in de toekomst alsmaar blijven aanzetten tot veranderingen in shoppergedrag? En zullen shoppers ooit helemaal terugkeren naar het ‘oude normaal’? Door: drs. Cindy de Jonge | QUOTUS RESEARCH Waar maandenlang de focus lag op de interne bedrijfsvoering in de supermarkt (bevoorrading, hygiene, aanpassingen met plexiglas etc.) komt nu weer de focus op achter de schermen. Wij krijgen nu weer vragen van merken en retailers of zo na Corona de schapindelingen nog wel consistent zijn en of er misschien dingen moeten veranderen in de supermarkt. Want de consument is ook veranderd. Wat is nu belangrijk als het gaat om de afstemming op de consument en de shopper?
1. Herijking CDT en SDT Zo na Corona is het goed om je CDT (Consumer Decision Tree) en SDT (Shopper Decision Tree) te herijken. Dit doe je sowieso het best elke 4 jaar, dus wellicht werd het ook al tijd? Hou je huidige CDT en SDT eens tegen het licht van de wensen van de huidige consument en shopper. Wellicht wordt de volgorde in de hiërarchie anders of misschien komen er nieuwe aspecten bij die sinds Corona ineens (veel) belangrijker zijn geworden voor consumenten of shoppers? 2. De schapindeling onder de loep Als je de CDT en SDT opnieuw hebt vastgesteld dan kun je vervolgens kijken naar je schapindeling - want de CDT is de blauwdruk voor je schapindeling. Geeft de CDT aan dat de schapindeling nog klopt, of zijn er essentiële veranderingen nodig in het schap? Welke communicatie in het schap is belangrijk? - dat haal je uit de SDT. Zijn er aanpassingen in het schap nodig, bijvoorbeeld op het gebied van productplaatsing, toevoeging van schapstroken met extra informatie, schapbanners, wobblers of andere schapcommunicatie. Zo kan het ook zijn dat verpakkingen nieuwe uitstralingen behoeven of producten extra promotionele aandacht behoeven met een focus op bepaalde sterke producteigenschappen. 3. Verpakkingscommunicatie aanpassen Heb jij een product in de markt die door Corona meer focus op bepaalde producteigenschappen nodig heeft? Pas dit dan aan in je marketingcommunicatie. Misschien moeten bepaalde ingrediënten van jouw product beter benadrukt worden of misschien moet bijvoorbeeld 'gezond' of 'van lokaal' beter van de verpakking afspatten. Misschien is het belangrijk om meer te communiceren over de toepassingen die mogelijk zijn met het product. Of misschien heeft jouw product een andere plaats nodig in het schap, omdat het op een andere plek beter begrepen wordt of sneller gevonden wordt door shoppers. 4. Een daling of stijging in verkopen sinds Corona Heb je een daling in verkopen gemerkt sinds Corona? Onderzoek kan haarfijn inzicht geven in waar dat aan ligt. Waarom kiezen shoppers nu minder voor jouw product en hoe zal dit in de toekomst zijn? Wat moet er veranderen om het tij te keren? Heb je een stijging in verkopen gehad, gefeliciteerd! Jouw product past perfect bij deze tijd! Maar hoe zal dit zijn straks als Corona het land uit is? Hoe behoud je dan de goede verkopen? Welke productaspecten hebben klanten enorm gewaardeerd tijdens Corona, waar waren ze van onder de indruk en waar kun je dus voor de toekomst het beste op focussen in je communicatie? 5. De Customer Journey van jouw product Wil je het echt grondig aanpakken, ga dan eens kijken naar de Customer Journey van jouw product. Je begint met het in kaart brengen van hoe consumenten op het idee komen om jouw product te kopen, vervolgens ga je na hoe de selectie voor het product tot stand komt en welke koopopties en aankooplocaties worden overwogen. Telt internet daarbij mee? Waarom kiest men voor welke aankooplocatie en hoe ervaart men die? Is dit anders sinds Corona? Hoe ervaart men de aankoop en het gebruik? Is het gebruik anders sinds Corona? Welk gevoel levert het gebruik van jouw product op? Hoe kan dat gevoel positief beïnvloed worden? Wanneer zou men het product vaker kopen? Welke eetmomenten zijn er en wat is de samenstelling/setting van dat moment? Wie zijn erbij? Is dat allemaal heel anders dan voor Corona, zijn er kleine veranderingen, of is alles gelijk gebleven? Heel belangrijk om te weten voordat jij straks het nieuwe jaar ingaat en deze vragen krijgt van retailers. Ook zij zitten straks met grote vraagstukken waarvan zij verwachten dat jij het antwoord hebt. Dus zorg dat je weet hoe consumenten na Corona naar jouw product kijken, zodat je weet hoe je deze volgend jaar moet positioneren en zo dat je retailers goed kunt adviseren. Gratis adviesgesprek Mocht je hierover van gedachten willen wisselen. Dat kan! Ik help je graag bij de vraag welk type onderzoek bij jouw organisatie/product zou passen. Van klein tot groot budget, maakt niet uit. Ook in Corona tijd - waarbij face to face onderzoek in de supermarkt nog even niet mogelijk is - zoek ik graag naar de juiste oplossing. Er zijn legio mogelijkheden, zowel online als face to face. Plan hier jouw gratis adviesgesprek met mij in. Bellen mag ook! Hartelijke groet, Drs. Cindy de Jonge 06-44019563 Hoe gaat het met je? Heb jij alweer een beetje het gevoel terug in het normale leventje terecht te komen, of niet? Het ‘nieuwe normaal’ komt wel steeds meer in zicht. Maar het ‘nieuwe normaal’ is toch nog lang niet hetzelfde als het ‘oude normaal’. Ik ben zelf erg benieuwd welke nieuwe regels en richtlijnen de komende maanden/jaren in het ‘nieuwe normaal’ blijven hangen en straks een nieuwe gewoonte of nieuw gebruik gaan worden. Want gaan we ooit weer handen schudden of 3 zoenen geven bij een begroeting? Blijft er voor altijd slechts een maximum aantal bezoekers mogelijk in winkels? Kunnen we straks wel weer met meer gezinsleden tegelijk de supermarkt in? Blijft er altijd meer afstand tussen tafels in restaurants? Allemaal vragen waar we het antwoord nog niet op hebben, maar die essentieel zijn als het gaat om de beleving van het boodschappen doen. Sommige veranderingen zullen positief zijn, andere niet. De beleving van het boodschappen doen De pandemie heeft ervoor gezorgd dat consumenten veelal alleen komen shoppen in de supermarkt. Doelgericht en zo snel als mogelijk. Geen praatje met elkaar, geen praatje met de kassière. Weinig beleving op de supermarktvloer, want hygiëne voert de boventoon. Dat alles heeft heel veel invloed op de shoppingtrip. Want het beïnvloedt de algehele beleving van shoppers, het zoekproces in de supermarkt en het zoekproces in het schap. Zolang de 1,5 meter richtlijn in supermarkten gehandhaafd blijft, zal die minder prettige beleving ook wel blijven. Het nodigt uit om dan maar veilig online boodschappen te gaan doen. En niet voor niets zien we de online cijfers dan ook stijgen. Eagerness = weg afstand en veiligheid Angst om te dicht bij de ander te komen is er nog steeds. Hoewel we op bepaalde locaties zien dat de 1,5 meter gewoon aan de laars gelapt wordt. Dit zien we op markten, in winkels en in supermarkten gebeuren – daar waar consumenten ‘eager’ zijn om de benodigde producten zo snel mogelijk te bemachtigen. Ook al sta jij in de weg. 1,5 meter in de praktijk vaak niet te doen Restaurants ploeteren om de juiste setting voor elkaar te krijgen zodat afstand bewaard blijft, maar ook daar heb ik de afgelopen week al opgemerkt dat het in de praktijk gewoon bijna niet te doen is en er water bij de wijn wordt gedaan. Hoe dan in de komende weken en maanden? Supermarkt behoudt belangrijke functie De terrassen zijn weer open en er werd een stormloop verwacht, maar die bleef nog uit. Mensen durven nog niet massaal uit eten of het terras op. Zeker niet de ouderen. En daarmee kunnen we gerust concluderen dat de supermarkt voorlopig nog wel even haar belangrijke vitale functie behoudt – de functie om alle mensen te voorzien van eten voor thuis – want we eten nog vooral veel in onze eigen huis of tuin. Dat is fijn voor supermarkten en voor fabrikanten, want die vitale functie van de supermarkt zorgt nog steeds voor meer klandizie dan in het oude normaal. Maar helaas weet niemand hoe lang dat nog zo zal blijven. We gaan NU en IN DE NABIJE TOEKOMST een aantal veranderingen onder consumenten en shoppers zien: Onzekerheid Zolang Corona nog niet uit ons land is verdwenen, zullen mensen meer onzekerheid hebben over hun baan, financiën en woonruimte. Het zijn de onderste basis elementen in de pyramide van Maslov (zekerheid, veiligheid en erkenning) waaraan getornd wordt. Hierdoor zal een lagere tolerantie ontstaan (tijdens het shoppen onderling of naar winkelmedewerkers) en shoppers hebben kleinere comfort zones. Kostenbesparingen Als steeds meer mensen in de toekomst hun baan verliezen, zal de cash flow ook dalen. Mensen zullen kosten proberen te besparen en zullen efficiënter proberen te gaan leven. Dat houdt in dat er een focus komt op basisproducten, verse producten en de essentiële producten voor het klaarmaken van een gezonde maaltijd. Luxe producten zullen dan minder vaak gekocht gaan worden, of alleen tegen lagere prijzen of in de aanbieding of op speciale momenten. Op waarde gebaseerde marketing
Omdat shoppers in het algemeen meer gericht zullen zijn op goedkopere producten en aanbiedingen is het marketingtechnisch belangrijk om juist op waarde te communiceren om producten toch tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Dit kan door het product te onderscheiden van basis en goedkoop op elementen die voor de specifieke doelgroep van groot belang zijn. Daarom is het ook goed de klantengroep goed te kennen. Merken zullen bijvoorbeeld vaker influencers inzetten om specifieke doelgroepen te beïnvloeden om producten te kopen die passen in een bepaalde lifestyle. Gefragmenteerde shoppers Tot slot zullen we in de toekomst zien dat consumenten steeds verder uiteen vallen in kleinere subculturen met unieke gezondheidswensen, lifestyle-wensen en dieetwensen. Leg je daar de trend overheen van de kostenbesparing, dan begrijp je dat je in verschillende prijsranges hierin een aanbod zou moeten hebben en ook op dat niveau zou moeten communiceren. Best een uitdaging om mee aan de slag te gaan! Wat moet je doen? Wat we eigenlijk willen aangeven, is dat een herijking van je doelgroepen goed is om te doen: wie zijn ze (demografisch) en wat kopen ze? Hoe kopen ze en wat is er veranderd sinds Corona? Kiest men anders? Welke productaspecten staan nu bovenaan de keuzeladder van de CDT (Consumer Decision Tree) en SDT (Shopper Decision Tree)? Het mooiste is als je de hele Customer Journey van je merk of categorie opnieuw in kaart gaat brengen om weer volledig af te stemmen op de consument in ‘het nieuwe normaal’ en zien waar de verschillen liggen om zo weer nieuwe marketingplannen op te stellen en alvast klaar te zijn voor het nieuwe jaar. Op naar 2021! Hartelijke groet, drs. Cindy de Jonge | QUOTUS RESEARCH Per 11 mei werden de Corona maatregelen versoepeld en iedere maand komt daar een schepje bovenop. Consumenten krijgen langzamerhand weer hun vrijheid terug. Gelukkig maar. Ik kan niet wachten tot het meeste weer 'normaal' is. Toch zullen enkele aanpassingen tijdens de Corona tijd een blijvend karakter hebben. Deze zullen voor de toekomst invloed hebben op het consumptie- en koopgedrag van consumenten en shoppers. 1,5 meter afstand De 1,5 meter afstand zal voorlopig wel bijven, ook in de supermarkten. Uit eerder onderzoek bleek dat consumenten en shoppers het zelfs prettig vinden als er meer afstand wordt gehouden. Het is fijner winkelen, voelt rustiger en er wordt meer respect ervaren. Het blijft in de praktijk echter best lastig is mijn ervaring. Als je bijvoorbeeld net een product nodig hebt uit een schap waar al iemand anders bij staat. En die staat natuurlijk flink te treuzelen... Ik heb dit zelf vooral ervaren bij het zuivelschap. Daar ontwikkelt zich dan een enorme rij shoppers en je moet afwachten tot jij erbij kan. Dan is de kans groot dat je denkt: 'Laat maar.' Het is daarom goed om na te denken als supermarktmanager hoe je dit soort 'ergernissen' en afstel van aankopen kunt voorkomen. Wellicht is het goed om op de drukke plekken in de supermarkt de producten meer te spreiden in het schap, of het schap zowel links als rechts van het gangpad te positioneren. Een ander idee is om te zorgen voor afleiding en verleiding als shoppers op die drukke plekken staan te wachten, bijvoorbeeld door acties neer te zetten of inspiratieborden op te hangen. Minder vaak naar de supermarkt Consumenten zullen hun bezoekjes aan de supermarkt ook na Corona blijven beperken. Deden consumenten voorheen gemiddeld om de dag een boodschapje, nu is dat gereduceerd tot 2 keer per week. Consumenten kopen nu meer producten per supermarktbezoek, dus de uitgaven zijn gelijk of zelfs groter. Kopen voor in de kast Consumenten zijn tijdens Corona meer producten gaan kopen om thuis een voorraad aan te leggen. Zowel van houdbare als vriesverse producten. Dit is iets wat een beetje zal blijven hangen. Dit komt voort uit het gegeven dat men dit in de afgelopen weken zo heeft gedaan en men heeft ervaren dat een voorraad in huis hebben veilig en prettig voelt. Ook is het uit voorzorg omdat er altijd nog een (kleinere) besmettingskans is en je dan mogelijk weken uit de running bent. En men wil liever niet meer zo frequent naar de supermarkt. Minder browsen, meer plannen Omdat consumenten - ook in de toekomst nog - liefst zo snel mogelijk boodschappen willen doen, plannen zij vaker vooruit wat zij willen gaan eten. Consumenten shoppen doelgerichter in de supermarkt en het 'browsen' - rondneuzen wat er allemaal in de schappen staat - een stuk minder zal zijn. Recepten worden in het kader van het plannen belangrijker. En het is ook belangrijk om te weten dat de 'browse tijd' nu beperkt is, waardoor producten/thema's/aanbiedingen/acties sterker onder de aandacht moeten worden gebracht in de supermarkt dan voorheen. Consumenten die niet graag volgens een recept koken, worden goed geholpen met een aanbod van verspakketten en verse maaltijden. Hygiëne Ik heb in de afgelopen weken verschillende hygiëne uitvoeringen bij supermarkten meegemaakt. Van 'even spuiten' in de richting van het winkelwagentje tot echt goed poetsen met een doekje. Shoppers zijn nu erg gericht op hygiëne - dus spuit je een beetje naar het handvat van het karretje, dan moet je je afvragen of je voldoende tevredenheid en geruststelling van shoppers genereert. Shoppers willen nu de beste hygiëne als standaard en supermarkten zullen hierop worden uitgekozen. Het is dus juist goed om nu te laten zien als supermarkt dat je hygiëne hoog in het vaandel hebt staan om het vertrouwen vd consument te behouden. En dat geldt niet alleen voor de karretjes en mandjes. Ook de kassa's, pinapparaten, koel/vrieskasten etc. Behoefte aan minder contact met medewerkers Shoppers zullen steeds minder contact zoeken met winkelmedewerkers in de supermarkt. Liever niet dan wel, gedreven vanuit besmettingsangst. Daarom zal de handscanner vaker gebruikt gaan worden en er zal minder contant worden betaald. Informatie en goede communicatie in de supermarkt wordt daarmee essentieel. Zorg er dus voor dat medewerkers vrijwel geen vragen meer hoeven te beantwoorden van klanten. Voorkeur voor kleinere, rustige winkels Consumenten hebben een grotere voorkeur voor het shoppen bij kleinere supermarkten waar het rustiger is. Dit geeft consumenten het gevoel dat er minder besmettingskansen zijn. We zien dat hiervoor zelfs (tijdelijk) overgestapt wordt naar andere supermarktformules. En we zien ook dat de kleine zelfstandige versondernemer zoals de slager, bakker, vis- en groenteboer om dezelfde reden meer klandizie trekken. Buiten de supermarkt zijn de volgende veranderingen op komst: Meer contact met familie en vrienden Mensen gaan straks frequenter dan ooit op bezoek bij familie en vrienden. Er zullen om te beginnen kleine 'vrijheidsfeestjes' en bbqs worden georganiseerd. Wellicht eerst nog in kleinere groepjes, maar langzamerhand komen hele families en vriendengroepen weer bij elkaar. Het is zeer waarschijnlijk dat er zeker in het begin een grote voorkeur is voor BUITEN. Dus de feestjes zullen waar mogelijk buiten gevierd worden, in de tuin, in het park of gewoon op straat. We zullen veel picknicks zien en wandel- of fiets tochtjes waarbij men eten en drinken meeneemt. Men gaat weer vaker samen met anderen eten en dat zal ook veelal buiten gebeuren. In parken of in de tuin. De zomer is in aantocht, dus daar is dan voldoende mogelijkheid voor. Maar speel er op in met de producten die je aanbiedt of hoe je ze presenteert. Gezelligheid, liefde, lekker eten en goede gesprekken zullen de focus zijn. Kinderen weer naar school Kinderen mogen weer naar school, dus de broodtrommel moet weer gevuld worden met gezonde producten. En ja, de focus zal qua invulling echt op GEZOND liggen. En daarom zijn er weer kansen om te communiceren over gezond belegde boterhammen, tussendoortjes, pakjes drinken en meeneem groente en fruit. Meer dan ooit zijn ouders op zoek naar hoe de samenstelling van de broodtrommel het meest gezond is. Adviseer en inspireer! Minder reizen Als het openbaar vervoer weer gaat rijden, dan zal de drukte op stations geleidelijk weer toenemen. Verwacht niet dat het snel weer zo druk als vanouds zal zijn, want het wordt nog steeds aangeraden om - tot het eind van het jaar - thuis te blijven werken. Elk merk dat een omzetdeuk heeft opgelopen in de out of home markt zal dit heel langzaam weer zien aantrekken, maar het komt nog niet snel terug op het oude niveau. Wie weet haalt het het niveau van voor Corona wel nooit meer, omdat er blijvend minder verplaatsingen zullen zijn. Vanuit huis werken Voorlopig blijven mensen vanuit huis werken, mensen hebben dus meer eten nodig voor gebruik thuis. De consumptie thuis - leert onze ervaring - is tweeledig: van gezond tot lekker snaaien. Wat je hier kunt doen is inspireren op het gebied van ontbijt en lunches, zowel in de gezonde als de lekkere variant. Daarnaast kun je inspireren met gezonde en lekkere tussendoortjes en met lekkers voor 's avonds bij de koffie/thee. Gezond
Deze te verder we in de Corona tijd komen, des te meer zullen mensen zich gaan beseffen dat het gewicht toch wel is toegenomen en dat er wat aan gedaan moet worden. Half Nederland moet afvallen. Heel simpel zou je hier moeten gaan communiceren welke producten of recepten gezond zijn en waarom. En weet dat consumenten meer gefocust zullen zijn op calorieën, suiker en de sporters onder ons ook op eiwitten. Men gaat uitgebreider koken (blijkt uit onderzoek), dus inspireer om dit gezond te doen. Men gaat weer bbqen, dus inspireer ook om dit op een gezonde manier te doen, bijvoorbeeld door minder vlees en meer vis en groente te gebruiken door middel van het toevoegen van een rijke bbq salade etc. Gemak Gemakkelijk gezond eten zal een belangrijk focuspunt worden in de toekomst na Corona. Verspakketten en (bijna) kant en klare verse maaltijdpakketten zullen booming zijn. Zorg ervoor dat gemakkelijke verse maaltijdoplossingen beschikbaar zijn in de supermarkt. Supermarkten behouden immers voorlopig hun belangrijke vitale rol omdat horeca straks nog maar voorzichtig bezocht gaat worden. Supermarkten zouden ook heel goed kunnen boeren met kant een klare warme maaltijden. Afhalen en eten. Lekker maar gezond! Focus op prijs en aanbiedingen Tja, waren we al een prijsgericht volkje, dat wordt voorlopig alleen maar meer. De crisis heeft velen geraakt en men heeft minder te besteden. Al is het uit voorzorg en onzekerheid voor de toekomst. Consumenten zullen hier hun supermarkt op uitkiezen - dus Aldi en Lidl zouden best eens kunnen rekenen op meer klandizie. Voor de andere servicesupermarkten is het daarom relevant om goed op prijs te blijven communiceren. Acties en aanbiedingen moeten goed in de kijker worden gezet. Voor supermarktketens, food en non food fabrikanten liggen er grote, mooie uitdagingen om weer aan te haken bij het nieuwe koop- en consumptiegedrag van consumenten in het 'nieuwe normaal'. Ik wens iedereen daarbij veel succes!! Wil je je klant of doelgroep graag opnieuw in kaart brengen op het gebied van koop- en consumptiegedrag? Wij kunnen je daarbij helpen! Kijk op www.quotus.nl. Auteur: drs. Cindy de Jonge | QUOTUS RESEARCH |
Auteurdrs. Cindy de Jonge Archieven
Augustus 2021
Categorieën |