Quotus Research
  • Home
  • Diensten
    • Shopper Onderzoek
    • Consumenten Onderzoek
    • Customer Journey Onderzoek
    • User Experience Onderzoek
    • Strategie sessies
  • Quotus
    • Wie zijn wij?
    • Referenties
    • In de pers
    • Algemene Voorwaarden
    • Privacy Beleid
    • Cookiebeleid
  • Gratis Start-up sessie
  • Contact
  • Respondenten
  • Blog

De Categorievisie herijken door impact Corona op koopgedrag

24/8/2020

0 Reacties

 
Foto
Ben jij verantwoordelijk voor de categorievisie? En doe jij nu sinds Corona ook opnieuw  shopperonderzoek ten behoeve van een nieuwe of aangepaste categorievisie? Goed bezig!
Een  goede categorievisie zorgt ervoor dat het schap als geheel groeit in omzet. Het schap wordt beter en interessanter voor shoppers en daarmee ook voor de vertegenwoordigde merken in het schap, inclusief private label. In een categorievisie kijk je ook vooruit naar de toekomst: welke trends en shopperinzichten zijn nodig voor jouw visie? Weet jij welke effecten Corona op het koopgedrag heeft in jouw categorie? Wat moet er nu anders? En hoe kijkt de shopper nu tegen productaspecten aan zoals smaak, ingrediënten, verpakkingen en claims? Hoe verloopt de aankoopkeuze en welke productaspecten staan in de top 3 of top 5 op basis waarvan het meest gekozen wordt nu sinds Corona? Al met al best een uitdaging! Er is veel nieuwe informatie nodig van de shopper en ook de retailer heeft nieuwe/andere verwachtingen van jouw visie. Die verwacht dat je met een gedegen plan komt waarbij je hebt nagedacht hoe het sinds Corona verder moet en hoe het schap in Corona tijd nog steeds kan blijven groeien in omzet. Je bent dus goed bezig als je je categorievisie al aan het herzien bent sinds Corona!

Shopperonderzoek tijdens Corona
Ook tijdens Corona doen wij gewoon shopperonderzoek om jou te helpen. Wij helpen jou met de nodige shopper inzichten voor je categorievisie. 
In de afgelopen weken hebben we diverse life focusgroepen mogen organiseren voor merken in de levensmiddelenbranche. Hierin merken we dat consumenten zelf duidelijk aangeven dat zij sinds Corona op sommige punten anders shoppen. Zo hebben we achterhaald waarom kopen bij de zelfstandige versspecialist zoals bakker, slager of groenteboer ineens weer aantrekkelijk is. We hebben achterhaald welke angsten consumenten hebben tijdens het boodschappen doen in de supermarkt en wat ze daardoor liever laten of minder frequent doen. We hebben achterhaald hoe consumenten kijken naar plastic verpakkingen in tijden van Corona. Allemaal punten die sinds Corona zijn veranderd, maar wel enorm belangrijk zijn voor je categorievisie!

Herijking categorievisie een must door impact Corona
De scope van een categorievisie is meestal drie tot vijf jaar. Echter, Corona heeft voor zoveel veranderingen gezorgd dat een herijking van je categorievisie (op zijn minst op onderdelen) aan te raden is. Anticiperen op Corona is een must. Dat is ook wat retailers van je gaan verwachten. En je kunt beter maar de leverancier zijn die wél is blijven ontwikkelen en is blijven kijken naar de veranderingen in de markt. Daarmee bereik je uiteindelijk meer. Niet stilzitten dus, Juíst tijdens Corona niet!

Auteur: drs. Cindy de Jonge

0 Reacties

Coronavirus Inzichten: Veranderingen in koopgedrag van maart t/m mei 2020

30/6/2020

0 Reacties

 
In Amerika werd in de Corona tijd in een shopperonderzoek van FieldAgent (VS)  in maart én in mei van dit jaar aan iets meer dan 1000 Amerikaanse shoppers gevraagd: “Is uw koopgedrag veranderd sinds Corona?” 
In maart antwoordde 83% van de shoppers ‘JA’ en in mei 81%. Dit is dus vrijwel gelijk gebleven in die 2 maanden. 

Minder frequent boodschappen doen en afstand tot elkaar behouden
Er is ook nog maar weinig verschil te zien in de frequentie van boodschappen doen. In maart zei 51% dat zij minder frequent boodschappen doen en in mei was dat nog steeds 49%. Ook blijft hetzelfde aandeel shoppers in de supermarkt afstand houden tot elkaar: 50% in maart en 49% in mei.

Specifiek koopgedrag waarvan we constateren dat het juist is afgenomen in de periode maart t/m mei: 
Foto
De resultaten laten zien dat veel specifiek Corona koopgedrag in de maand mei alweer afneemt. De angst voor het virus is afgenomen en men is niet meer bang om producten mis te grijpen omdat de voorraad op is. 

Definitieve veranderingen in koopgedrag
Op andere vlakken zien we dat shoppers WEL permanent gedrag lijken te veranderen. Zo gaf in maart 35% van de shoppers aan koopgedrag permanent te veranderen en in mei was dat 47%. Een groei van 12% in 2 maanden! Het lijkt erop dat meer shoppers tot de conclusie zijn gekomen dat het nooit meer helemaal teruggaat naar de ‘normale’ oude situatie.
​ 
De grafiek hieronder geeft weer op welke punten Amerikaanse shoppers verwachten dat hun koopgedrag definitief zal veranderen.
Foto
Shoppers verwachten dus zelf dat hun koopgedrag blijvend verandert op de volgende punten:
  • Zelf de hygiëne van karretjes en mandjes in acht blijven houden;
  • Afstand blijven houden tot andere shoppers;
  • Minder frequent naar de supermarkt gaan;
  • Meer producten thuis op voorraad zullen leggen, waaronder ook toiletpapier en schoonmaakartikelen;
  • Vaker gebruik zullen maken van webshops en pick-up points;
  • Meer geld zullen uit gaan geven in de supermarkt;
  • Naar meer verschillende supermarkten zullen gaan.
Met deze inzichten lijkt het erop dat een grote groep shoppers nooit meer in een drukke supermarkt willen shoppen en dat online shoppen verder in populariteit zal groeien. 
​
De volgende grafiek laat zien dat in die 2 maanden tijd de populariteit van online shoppen in 3 verschillende categorieën flink is toegenomen.  
Foto
Er is een gemiddelde groei in voorkeur voor online shopping geconstateerd van 21%. (Attire = kleding) 

Conclusie
Overall kunnen we concluderen dat steeds meer shoppers zich realiseren dat sinds Corona hun koopgedrag toch permanent is veranderd. Men ontwijkt drukke supermarkten, houdt liever afstand tot elkaar, houdt meer voorraad aan in huis en koopt frequenter online.

Wat de toekomst verder nog in petto heeft voor retail is onzeker. Zal het Coronavirus in de toekomst alsmaar blijven aanzetten tot veranderingen in shoppergedrag? En zullen shoppers ooit helemaal terugkeren naar het ‘oude normaal’? 

Door: drs. Cindy de Jonge | QUOTUS RESEARCH
0 Reacties

CORONA? Onderzoek blijft belangrijk!

17/6/2020

0 Reacties

 
Waar maandenlang de focus lag op de interne bedrijfsvoering in de supermarkt (bevoorrading, hygiene, aanpassingen met plexiglas etc.) komt nu weer de focus op achter de schermen. Wij krijgen nu weer vragen van merken en retailers of zo na Corona de schapindelingen nog wel consistent zijn en of er misschien dingen moeten veranderen in de supermarkt. Want de consument is ook veranderd. Wat is nu belangrijk als het gaat om de afstemming op de consument en de shopper?

1. Herijking CDT en SDT
Zo na Corona is het goed om je CDT (Consumer Decision Tree) en SDT (Shopper Decision Tree) te herijken. Dit doe je sowieso het best elke 4 jaar, dus wellicht werd het ook al tijd? Hou je huidige CDT en SDT eens tegen het licht van de wensen van de huidige consument en shopper. Wellicht wordt de volgorde in de hiërarchie anders of misschien komen er nieuwe aspecten bij die sinds Corona ineens (veel) belangrijker zijn geworden voor consumenten of shoppers?

2. De schapindeling onder de loep
Als je de CDT en SDT opnieuw hebt vastgesteld dan kun je vervolgens kijken naar je schapindeling - want de CDT is de blauwdruk voor je schapindeling. Geeft de CDT aan dat de schapindeling nog klopt, of zijn er essentiële veranderingen nodig in het schap? Welke communicatie in het schap is belangrijk? - dat haal je uit de SDT. Zijn er aanpassingen in het schap nodig, bijvoorbeeld op het gebied van productplaatsing, toevoeging van schapstroken met extra informatie, schapbanners, wobblers of andere schapcommunicatie. Zo kan het ook zijn dat verpakkingen nieuwe uitstralingen behoeven of producten extra promotionele aandacht behoeven met een focus op bepaalde sterke producteigenschappen.

3. Verpakkingscommunicatie aanpassen
Heb jij een product in de markt die door Corona meer focus op bepaalde producteigenschappen nodig heeft? Pas dit dan aan in je marketingcommunicatie. Misschien moeten bepaalde ingrediënten van jouw product beter benadrukt worden of misschien moet bijvoorbeeld 'gezond' of 'van lokaal' beter van de verpakking afspatten. Misschien is het belangrijk om meer te communiceren over de toepassingen die mogelijk zijn met het product. Of misschien heeft jouw product een andere plaats nodig in het schap, omdat het op een andere plek beter begrepen wordt of sneller gevonden wordt door shoppers.

4. Een daling of stijging in verkopen sinds Corona
Heb je een daling in verkopen gemerkt sinds Corona? Onderzoek kan haarfijn inzicht geven in waar dat aan ligt. Waarom kiezen shoppers nu minder voor jouw product en hoe zal dit in de toekomst zijn? Wat moet er veranderen om het tij te keren?
Heb je een stijging in verkopen gehad, gefeliciteerd! Jouw product past perfect bij deze tijd! Maar hoe zal dit zijn straks als Corona het land uit is? Hoe behoud je dan de goede verkopen? Welke productaspecten hebben klanten enorm gewaardeerd tijdens Corona, waar waren ze van onder de indruk en waar kun je dus voor de toekomst het beste op focussen in je communicatie?

5. De Customer Journey van jouw product
Wil je het echt grondig aanpakken, ga dan eens kijken naar de Customer Journey van jouw product. Je begint met het in kaart brengen van hoe consumenten op het idee komen om jouw product te kopen, vervolgens ga je na hoe de selectie voor het product tot stand komt en welke koopopties en aankooplocaties worden overwogen. Telt internet daarbij mee? Waarom kiest men voor welke aankooplocatie en hoe ervaart men die? Is dit anders sinds Corona? Hoe ervaart men de aankoop en het gebruik? Is het gebruik anders sinds Corona? Welk gevoel levert het gebruik van jouw product op? Hoe kan dat gevoel positief beïnvloed worden? Wanneer zou men het product vaker kopen? Welke eetmomenten zijn er en wat is de samenstelling/setting van dat moment? Wie zijn erbij? Is dat allemaal heel anders dan voor Corona, zijn er kleine veranderingen, of is alles gelijk gebleven?

Heel belangrijk om te weten voordat jij straks het nieuwe jaar ingaat en deze vragen krijgt van retailers. Ook zij zitten straks met grote vraagstukken waarvan zij verwachten dat jij het antwoord hebt. Dus zorg dat je weet hoe consumenten na Corona naar jouw product kijken, zodat je weet hoe je deze volgend jaar moet positioneren en zo dat je retailers goed kunt adviseren.

Gratis adviesgesprek
Mocht je hierover van gedachten willen wisselen. Dat kan! 
Ik help je graag bij de vraag welk type onderzoek bij jouw organisatie/product zou passen. Van klein tot groot budget, maakt niet uit. Ook in Corona tijd - waarbij face to face onderzoek in de supermarkt nog even niet mogelijk is - zoek ik graag naar de juiste oplossing. Er zijn legio mogelijkheden, zowel online als face to face. Plan hier jouw gratis adviesgesprek met mij in. Bellen mag ook!

Hartelijke groet, 
Drs. Cindy de Jonge
06-44019563


0 Reacties

HET 'NIEUWE NORMAAL' - CONSUMENT & SHOPPER GEDRAG VERANDERT!

8/6/2020

0 Reacties

 
Hoe gaat het met je? Heb jij alweer een beetje het gevoel terug in het normale leventje terecht te komen, of niet? Het ‘nieuwe normaal’ komt wel steeds meer in zicht. Maar het ‘nieuwe normaal’ is toch nog lang niet hetzelfde als het ‘oude normaal’. Ik ben zelf erg benieuwd welke nieuwe regels en richtlijnen de komende maanden/jaren in het ‘nieuwe normaal’ blijven hangen en straks een nieuwe gewoonte of nieuw gebruik gaan worden.

Want gaan we ooit weer handen schudden of 3 zoenen geven bij een begroeting? Blijft er voor altijd slechts een maximum aantal bezoekers mogelijk in winkels? Kunnen we straks wel weer met meer gezinsleden tegelijk de supermarkt in? Blijft er altijd meer afstand tussen tafels in restaurants?
Foto
Allemaal vragen waar we het antwoord nog niet op hebben, maar die essentieel zijn als het gaat om de beleving van het boodschappen doen. Sommige veranderingen zullen positief zijn, andere niet.

De beleving van het boodschappen doen
De pandemie heeft ervoor gezorgd dat consumenten veelal alleen komen shoppen in de supermarkt. Doelgericht en zo snel als mogelijk. Geen praatje met elkaar, geen praatje met de kassière. Weinig beleving op de supermarktvloer, want hygiëne voert de boventoon. Dat alles heeft heel veel invloed op de shoppingtrip. Want het beïnvloedt de algehele beleving van shoppers, het zoekproces in de supermarkt en het zoekproces in het schap. Zolang de 1,5 meter richtlijn in supermarkten gehandhaafd blijft, zal die minder prettige beleving ook wel blijven. Het nodigt uit om dan maar veilig online boodschappen te gaan doen. En niet voor niets zien we de online cijfers dan ook stijgen.

Eagerness = weg afstand en veiligheid
Angst om te dicht bij de ander te komen is er nog steeds. Hoewel we op bepaalde locaties zien dat de 1,5 meter gewoon aan de laars gelapt wordt. Dit zien we op markten, in winkels en in supermarkten gebeuren – daar waar consumenten ‘eager’ zijn om de benodigde producten zo snel mogelijk te bemachtigen. Ook al sta jij in de weg. ​
Foto
1,5 meter in de praktijk vaak niet te doen
Restaurants ploeteren om de juiste setting voor elkaar te krijgen zodat afstand bewaard blijft, maar ook daar heb ik de afgelopen week al opgemerkt dat het in de praktijk gewoon bijna niet te doen is en er water bij de wijn wordt gedaan. Hoe dan in de komende weken en maanden?

Supermarkt behoudt belangrijke functie 
De terrassen zijn weer open en er werd een stormloop verwacht, maar die bleef nog uit. Mensen durven nog niet massaal uit eten of het terras op. Zeker niet de ouderen. En daarmee kunnen we gerust concluderen dat de supermarkt voorlopig nog wel even haar belangrijke vitale functie behoudt – de functie om alle mensen te voorzien van eten voor thuis – want we eten nog vooral veel in onze eigen huis of tuin. Dat is fijn voor supermarkten en voor fabrikanten, want die vitale functie van de supermarkt zorgt nog steeds voor meer klandizie dan in het oude normaal. Maar helaas weet niemand hoe lang dat nog zo zal blijven. ​
Foto
We gaan NU en IN DE NABIJE TOEKOMST een aantal veranderingen onder consumenten en shoppers zien:

Onzekerheid
Zolang Corona nog niet uit ons land is verdwenen, zullen mensen meer onzekerheid hebben over hun baan, financiën en woonruimte. Het zijn de onderste basis elementen in de pyramide van Maslov (zekerheid, veiligheid en erkenning) waaraan getornd wordt. Hierdoor zal een lagere tolerantie ontstaan (tijdens het shoppen onderling of naar winkelmedewerkers) en shoppers hebben kleinere comfort zones. 

Kostenbesparingen
Als steeds meer mensen in de toekomst hun baan verliezen, zal de cash flow ook dalen. Mensen zullen kosten proberen te besparen en zullen efficiënter proberen te gaan leven. Dat houdt in dat er een focus komt op basisproducten, verse producten en de essentiële producten voor het klaarmaken van een gezonde maaltijd. Luxe producten zullen dan minder vaak gekocht gaan worden, of alleen tegen lagere prijzen of in de aanbieding of op speciale momenten.
Foto
Op waarde gebaseerde marketing
Omdat shoppers in het algemeen meer gericht zullen zijn op goedkopere producten en aanbiedingen is het marketingtechnisch belangrijk om juist op waarde te communiceren om producten toch tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Dit kan door het product te onderscheiden van basis en goedkoop op elementen die voor de specifieke doelgroep van groot belang zijn. Daarom is het ook goed de klantengroep goed te kennen. Merken zullen bijvoorbeeld vaker  influencers inzetten om specifieke doelgroepen te beïnvloeden om producten te kopen die passen in een bepaalde lifestyle.

Gefragmenteerde shoppers 
Tot slot zullen we in de toekomst zien dat consumenten steeds verder uiteen vallen in kleinere subculturen met unieke gezondheidswensen, lifestyle-wensen en dieetwensen.  Leg je daar de trend overheen van de kostenbesparing, dan begrijp je dat je in verschillende prijsranges hierin een aanbod zou moeten hebben en ook op dat niveau zou moeten communiceren.

Best een uitdaging om mee aan de slag te gaan!

Wat moet je doen?
Wat we eigenlijk willen aangeven, is dat een herijking van je doelgroepen goed is om te doen: wie zijn ze (demografisch) en wat kopen ze? Hoe kopen ze en wat is er veranderd sinds Corona? Kiest men anders? Welke productaspecten staan nu bovenaan de keuzeladder van de CDT (Consumer Decision Tree) en SDT (Shopper Decision Tree)? 

Het mooiste is als je de hele Customer Journey van je merk of categorie opnieuw in kaart gaat brengen om weer volledig af te stemmen op de consument in ‘het nieuwe normaal’ en zien waar de verschillen liggen om zo weer nieuwe marketingplannen op te stellen en alvast klaar te zijn voor het nieuwe jaar. Op naar 2021!

Hartelijke groet, 
drs. Cindy de Jonge | QUOTUS RESEARCH
0 Reacties

Het 'nieuwe normaal' in de supermarkt

14/5/2020

0 Reacties

 
​Per 11 mei werden de Corona maatregelen versoepeld en iedere maand komt daar een schepje bovenop. Consumenten krijgen langzamerhand weer hun vrijheid terug. Gelukkig maar. Ik kan niet wachten tot het meeste weer 'normaal' is. Toch zullen enkele aanpassingen tijdens de Corona tijd een blijvend karakter hebben. Deze zullen voor de toekomst invloed hebben op het consumptie- en koopgedrag van consumenten en shoppers. 
Foto
1,5 meter afstand
De 1,5 meter afstand zal voorlopig wel bijven, ook in de supermarkten. Uit eerder onderzoek bleek dat consumenten en shoppers het zelfs prettig vinden als er meer afstand wordt gehouden. Het is fijner winkelen, voelt rustiger en er wordt meer respect ervaren. Het blijft in de praktijk echter best lastig is mijn ervaring. Als je bijvoorbeeld net een product nodig hebt uit een schap waar al iemand anders bij staat. En die staat natuurlijk flink te treuzelen... Ik heb dit zelf vooral ervaren bij het zuivelschap. Daar ontwikkelt zich dan een enorme rij shoppers en je moet afwachten tot jij erbij kan. Dan is de kans groot dat je denkt: 'Laat maar.' Het is daarom goed om na te denken als supermarktmanager hoe je dit soort 'ergernissen' en afstel van aankopen kunt voorkomen. Wellicht is het goed om op de drukke plekken in de supermarkt de producten meer te spreiden in het schap, of het schap zowel links als rechts van het gangpad te positioneren. Een ander idee is om te zorgen voor afleiding en verleiding als shoppers op die drukke plekken staan te wachten, bijvoorbeeld door acties neer te zetten of inspiratieborden op te hangen. 

Minder vaak naar de supermarkt
Consumenten zullen hun bezoekjes aan de supermarkt ook na Corona blijven beperken. Deden consumenten voorheen gemiddeld om de dag een boodschapje, nu is dat gereduceerd tot 2 keer per week. Consumenten kopen nu meer producten per supermarktbezoek, dus de uitgaven zijn gelijk of zelfs groter. 

Kopen voor in de kast
Consumenten zijn tijdens Corona meer producten gaan kopen om thuis een voorraad aan te leggen. Zowel van houdbare als vriesverse producten. Dit is iets wat een beetje zal blijven hangen. Dit komt voort uit het gegeven dat men dit in de afgelopen weken zo heeft gedaan en men heeft ervaren dat een voorraad in huis hebben veilig en prettig voelt. Ook is het uit voorzorg omdat er altijd nog een (kleinere) besmettingskans is en je dan mogelijk weken uit de running bent. En men wil liever niet meer zo frequent naar de supermarkt.

Minder browsen, meer plannen
Omdat consumenten - ook in de toekomst nog - liefst zo snel mogelijk boodschappen willen doen, plannen zij vaker vooruit wat zij willen gaan eten. Consumenten shoppen doelgerichter in de supermarkt en het 'browsen' - rondneuzen wat er allemaal in de schappen staat - een stuk minder zal zijn. Recepten worden in het kader van het plannen belangrijker. En het is ook belangrijk om te weten dat de 'browse tijd' nu beperkt is, waardoor producten/thema's/aanbiedingen/acties sterker onder de aandacht moeten worden gebracht in de supermarkt dan voorheen. Consumenten die niet graag volgens een recept koken, worden goed geholpen met een aanbod van verspakketten en verse maaltijden.
Foto
​Hygiëne
Ik heb in de afgelopen weken verschillende hygiëne uitvoeringen bij supermarkten meegemaakt. Van 'even spuiten' in de richting van het winkelwagentje tot echt goed poetsen met een doekje. Shoppers zijn nu erg gericht op hygiëne - dus spuit je een beetje naar het handvat van het karretje, dan moet je je afvragen of je voldoende tevredenheid en geruststelling van shoppers genereert. Shoppers willen nu de beste hygiëne als standaard en supermarkten zullen hierop worden uitgekozen. Het is dus juist goed om nu te laten zien als supermarkt dat je hygiëne hoog in het vaandel hebt staan om het vertrouwen vd consument te behouden. En dat geldt niet alleen voor de karretjes en mandjes. Ook de kassa's, pinapparaten, koel/vrieskasten etc.

Behoefte aan minder contact met medewerkers
Shoppers zullen steeds minder contact zoeken met winkelmedewerkers in de supermarkt. Liever niet dan wel, gedreven vanuit besmettingsangst. Daarom zal de handscanner vaker gebruikt gaan worden en er zal minder contant worden betaald. Informatie en goede communicatie in de supermarkt wordt daarmee essentieel. Zorg er dus voor dat medewerkers vrijwel geen vragen meer hoeven te beantwoorden van klanten. 

Voorkeur voor kleinere, rustige winkels
Consumenten hebben een grotere voorkeur voor het shoppen bij kleinere supermarkten waar het rustiger is. Dit geeft consumenten het gevoel dat er minder besmettingskansen zijn. We zien dat hiervoor zelfs (tijdelijk) overgestapt wordt naar andere supermarktformules. En we zien ook dat de kleine zelfstandige versondernemer zoals de slager, bakker, vis- en groenteboer om dezelfde reden meer klandizie trekken.
​Buiten de supermarkt zijn de volgende veranderingen op komst:

Meer contact met familie en vrienden
Mensen gaan straks frequenter dan ooit op bezoek bij familie en vrienden. Er zullen om te beginnen kleine 'vrijheidsfeestjes' en bbqs worden georganiseerd. Wellicht eerst nog in kleinere groepjes, maar langzamerhand komen hele families en vriendengroepen weer bij elkaar. Het is zeer waarschijnlijk dat er zeker in het begin een grote voorkeur is voor BUITEN. Dus de feestjes zullen waar mogelijk buiten gevierd worden, in de tuin, in het park of gewoon op straat. We zullen veel picknicks zien en wandel- of fiets tochtjes waarbij men eten en drinken meeneemt. Men gaat weer vaker samen met anderen eten en dat zal ook veelal buiten gebeuren. In parken of in de tuin. De zomer is in aantocht, dus daar is dan voldoende mogelijkheid voor. Maar speel er op in met de producten die je aanbiedt of hoe je ze presenteert. Gezelligheid, liefde, lekker eten en goede gesprekken zullen de focus zijn.
Foto
​Kinderen weer naar school
Kinderen mogen weer naar school, dus de broodtrommel moet weer gevuld worden met gezonde producten. En ja, de focus zal qua invulling echt op GEZOND liggen. En daarom zijn er weer kansen om te communiceren over gezond belegde boterhammen, tussendoortjes, pakjes drinken en meeneem groente en fruit. Meer dan ooit zijn ouders op zoek naar hoe de samenstelling van de broodtrommel het meest gezond is. Adviseer en inspireer!

Minder reizen
Als het openbaar vervoer weer gaat rijden, dan zal de drukte op stations geleidelijk weer toenemen. Verwacht niet dat het snel weer zo druk als vanouds zal zijn, want het wordt nog steeds aangeraden om - tot het eind van het jaar - thuis te blijven werken. Elk merk dat een omzetdeuk heeft opgelopen in de out of home markt zal dit heel langzaam weer zien aantrekken, maar het komt nog niet snel terug op het oude niveau. Wie weet haalt het het niveau van voor Corona wel nooit meer, omdat er blijvend minder verplaatsingen zullen zijn.

Vanuit huis werken
Voorlopig blijven mensen vanuit huis werken, mensen hebben dus meer eten nodig voor gebruik thuis. De consumptie thuis - leert onze ervaring - is tweeledig: van gezond tot lekker snaaien. Wat je hier kunt doen is inspireren op het gebied van ontbijt en lunches, zowel in de gezonde als de lekkere variant. Daarnaast kun je inspireren met gezonde en lekkere tussendoortjes en met lekkers voor 's avonds bij de koffie/thee. 
Foto
​Gezond
Deze te verder we in de Corona tijd komen, des te meer zullen mensen zich gaan beseffen dat het gewicht toch wel is toegenomen en dat er wat aan gedaan moet worden. Half Nederland moet afvallen. Heel simpel zou je hier moeten gaan communiceren welke producten of recepten gezond zijn en waarom. En weet dat consumenten meer gefocust zullen zijn op calorieën, suiker en de sporters onder ons ook op eiwitten. Men gaat uitgebreider koken (blijkt uit onderzoek), dus inspireer om dit gezond te doen. Men gaat weer bbqen, dus inspireer ook om dit op een gezonde manier te doen, bijvoorbeeld door minder vlees en meer vis en groente te gebruiken door middel van het toevoegen van een rijke bbq salade etc.

Gemak
Gemakkelijk gezond eten zal een belangrijk focuspunt worden in de toekomst na Corona. Verspakketten en (bijna) kant en klare verse maaltijdpakketten zullen booming zijn. Zorg ervoor dat gemakkelijke verse maaltijdoplossingen beschikbaar zijn in de supermarkt. Supermarkten behouden immers voorlopig hun belangrijke vitale rol omdat horeca straks nog maar voorzichtig bezocht gaat worden. Supermarkten zouden ook heel goed kunnen boeren met kant een klare warme maaltijden. Afhalen en eten. Lekker maar gezond!

Focus op prijs en aanbiedingen
Tja, waren we al een prijsgericht volkje, dat wordt voorlopig alleen maar meer. De crisis heeft velen geraakt en men heeft minder te besteden. Al is het uit voorzorg en onzekerheid voor de toekomst. Consumenten zullen hier hun supermarkt op uitkiezen - dus Aldi en Lidl zouden best eens kunnen rekenen op meer klandizie. Voor de andere servicesupermarkten is het daarom relevant om goed op prijs te blijven communiceren. Acties en aanbiedingen moeten goed in de kijker worden gezet. 

Voor supermarktketens, food en non food fabrikanten liggen er grote, mooie uitdagingen om weer aan te haken bij het nieuwe koop- en consumptiegedrag van consumenten in het 'nieuwe normaal'. Ik wens iedereen daarbij veel succes!!

Wil je je klant of doelgroep graag opnieuw in kaart brengen op het gebied van koop- en consumptiegedrag? Wij kunnen je daarbij helpen! Kijk op www.quotus.nl.

Auteur: drs. Cindy de Jonge | QUOTUS RESEARCH

0 Reacties

Een nieuwe vlog met nieuwe Corona Consumentenpeilingen

1/5/2020

0 Reacties

 
0 Reacties

Mediagebruik tijdens Corona

20/4/2020

0 Reacties

 
Onlangs verscheen er een interessant onderzoek van Global Web Index over de huidige mediaconsumptie van consumenten tijdens deze Corona crisis. Het onderzoek werd gehouden onder 4000 Amerikaanse en Engelse consumenten - dus niet Nederlanders - maar... we kunnen hier absoluut lering uit trekken! De mediaconsumptie is enorm gegroeid tijdens Corona, maar wat doen mensen nou eigenlijk precies op media gebied tijdens Corona? Dit onderzoek focust op 4 verschillende generaties: Van generatie Z, naar de Millenials, naar generatie X en de babyboomers. Hieronder mijn toelichting.
Generatie Z
Sinds de Corona uitbraak is generatie Z (de 16 tot 23 jarigen) vooral meer online video's aan het kijken. Dat zal gaan via Youtube. Daarna is deze generatie meer aan het streamen via online TV en het streamen van muziek. Video, tv en muziek zijn dus de focusmedia van deze generatie. Opvallend is dat fysieke media (krant, tijdschrift) bijna niet worden gelezen. Ook podcasts, radio, livestreams en boeken zijn echt minder in trek.
Foto
Millennials
Sinds de Corona uitbraak zijn millennials (de 24 tot 37 jarigen) zich net als generatie Z meer gaan focussen op online video's, online TV en het streamen van muziek. Echter - sterker dan generatie Z - zijn ze óók gefocust op online nieuws, radio, 'normale' tv en livestreams. Opvallend is dat bij deze generatie ook de boeken wat achterwege blijven. Dat geldt ook voor podcasts en fysieke media.
Foto
Generatie X
De generatie in de leeftijd van 38 tot 56 jaar focust zich tijdens Corona ook wel op online video's, online tv en muziek streaming, maar wel (een stuk) minder dan de voorgaande 2 generaties. De focus van generatie X ligt bij de normale TV.
Foto
Babyboomers
Babyboomers in de leeftijd van 57 tot 64 jaar laten een veel kleinere mediabereik zien. De focus van het mediagebruik ligt op de normale TV en daarnaast op online TV. Opvallend is weer dat deze generatie ook niet erg gefocust is op radio en fysieke media.
Foto
De belangrijkste mediakanalen tijdens Corona door alle generaties heen, blijken (in Amerika en Engeland) dus de normale TV, online video's en online TV te zijn. Ik zou me goed kunnen voorstellen dat dit ook geldt in Nederland. Maar mijn verwachting is dat in Nederland de rol van fysieke media en radio groter is dan dit onderzoek ons laat zien.

Auteur: drs. Cindy de Jonge
Met dank aan Global Web Index
0 Reacties

Vlog 2: 35% van de Nederlandse consumenten zegt dat zijn consumptiepatroon na Corona zal veranderen.

9/4/2020

0 Reacties

 
0 Reacties

Veranderingen in consument- en shoppergedrag tijdens en na de Corona crisis

27/3/2020

0 Reacties

 
0 Reacties

Generatie Z heeft voorkeur voor fysieke supermarkt

26/3/2020

0 Reacties

 
Foto
Generatie Z (de groep consumenten in de leeftijd van 20 tot 35 jaar) kent inmiddels ook de weg naar het online boodschappen doen. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt echter dat het niet het favoriete kanaal is van deze jonge generatie als het gaat om het kopen van eten. En dat is bijzonder, want de verwachting hierbij ligt misschien anders. Verwachten we niet dat jongeren steeds vaker online zullen kopen?
 
Online niet primaire kanaal voor jongeren
Uit de Amerikaanse studie blijkt dat online voor Generatie Z niet het primaire boodschappenkanaal is. In Amerika besteedt Generatie Z slechts gemiddeld 85 dollar per maand aan boodschappen online. Dat is maar 15% van de totale uitgaven die zij maandelijks doen aan boodschappen. De generatie Millennials doet daarentegen wel meer boodschappen onine met een gemiddelde uitgave van 157 dollar per maand. Maar ook dit is slechts 26% van de totale uitgaven aan boodschappen.
 
Waarom heeft de fysieke winkel dan nog steeds de voorkeur?
De fysieke winkel heeft dus nog steeds de voorkeur voor generatie Z, want 71% van deze doelgroep vindt het fijn om in fysieke supermarkt zelf producten te kunnen uitkiezen.  En die autonomie is juist zo’n betekenisvolle factor voor deze groep. 56% zegt dat het ontdekken van nieuwe producten ook een belangrijke factor is om naar de fysieke supermarkt te blijven komen. En 41% geniet van de algehele beleving van het boodschappen doen in een supermarkt. 61% zegt dan ook dat hij het leuk vindt om boodschappen te doen. Slechts 16% vindt boodschappen doen niet leuk en 10% gaat liever helemaal niet naar de supermarkt.
 
Waarom zou Generatie Z de fysieke supermarkt liever vermijden?
Boven aan de lijst van ergernissen van Generatie Z staat de drukte in de supermarkt. Daarna volgen de lange rijen bij de kassa en de drukte bij het parkeren. 
 
Waarop selecteert Generatie Z de supermarkt?
De belangrijkste factoren waarop een supermarkt wordt uitgekozen, zijn lage prijzen, kwalitatief goed en vers voedsel en netheid van de supermarkt. 
De minst belangrijke factoren zijn de mate waarin de supermarkt zicht bezighoudt met duurzaamheid en/of recycling, de keuze die in de supermarkt aanwezig is op het gebied van diverse culturele voedingsmiddelen en de keuze in natuurlijke en biologische producten.
 
Bron: Consumer Research University of South California - Marshall School of Business. 
Auteur: drs. Cindy de Jonge

0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>
    Foto

    Auteur

    drs. Cindy de Jonge

    View my profile on LinkedIn

    Foto
    Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief met maandelijks Shopper Nieuws!

    Archieven

    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    December 2019
    Juni 2019

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Foto
Foto
                                      Quotus Research | Centuriostraat 13  | 6852 RS | Huissen | 06-44019563
  • Home
  • Diensten
    • Shopper Onderzoek
    • Consumenten Onderzoek
    • Customer Journey Onderzoek
    • User Experience Onderzoek
    • Strategie sessies
  • Quotus
    • Wie zijn wij?
    • Referenties
    • In de pers
    • Algemene Voorwaarden
    • Privacy Beleid
    • Cookiebeleid
  • Gratis Start-up sessie
  • Contact
  • Respondenten
  • Blog