Quotus Research
  • Home
  • Diensten
    • Shopper Onderzoek
    • Consumenten Onderzoek
    • Customer Journey Onderzoek
    • User Experience Onderzoek
    • Strategie sessies
  • Quotus
    • Wie zijn wij?
    • Referenties
    • In de pers
    • Algemene Voorwaarden
    • Privacy Beleid
    • Cookiebeleid
  • Gratis Start-up sessie
  • Contact
  • Respondenten
  • Blog

Wat zijn consument- en shopper inzichten en hoe gebruik ik deze?

24/12/2019

0 Reacties

 
Foto
Inzicht in de behoeften en wensen van consumenten en shoppers is essentieel geworden om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf toekomstbestendig is. Luisteren en observeren stellen je in staat om te leren van en te praten met klanten om steeds betere ervaringen voor ze te creëren. Dat is soms best spannend, omdat je ook wordt geconfronteerd met wat nog niet (helemaal) goed gaat, terwijl je al zo je best doet!
Echter, bedrijven met goede consument- en shopper gegevens hebben veel meer kans om in te spelen op huidige en veranderende klantbehoeften, waardoor ze op de lange termijn sneller en meer kunnen groeien.
 
Dus wat zijn consument- en shopper inzichten precies?
Consument- en shopper inzichten zijn een weergave van de werkelijke klantervaring, voortkomend uit consument- of shopper onderzoek.  Het geeft beter inzicht in hoe de klant denkt en voelt. Door menselijk gedrag te analyseren, kunnen bedrijven écht begrijpen wat consumenten en shoppers willen en nodig hebben en vooral waarom ze zich zo voelen tijdens de shoppingtrip.
Zodra hierop wordt geanticipeerd door middel van wijziging van ‘bottlenecks’ – de punten waar de consument of shopper tegenaan loopt - zal de effectiviteit moeten verbeteren en het consument- en shopper gedrag zal veranderen en de verkoop zal verhogen.

Foto

​Het verzamelen van goede consument- en shopper inzichten kan een uitdaging zijn. Hier is wat je nodig hebt om consumenteninzichten op de juiste manier te verzamelen en te gebruiken:
 
Goede datakwaliteit
Een goede datakwaliteit is van vitaal belang voor het verzamelen van consumenteninzichten. Zonder gegevens van hoge kwaliteit kunnen je conclusies of resultaten onjuist zijn en daar wil je niet mee werken!
 
Resultaten uit Consument- en Shopper Onderzoek erkennen
Het is belangrijk om het gedrag van consumenten en shoppers te begrijpen en vooral ook te gaan erkennen. Die inzichten gaan je helpen om op de juiste manier met consumenten en shoppers om te gaan en op de aanwezige behoeften in te spelen. De resultaten moeten dan ook wel als waarheid worden aangenomen en niet zomaar worden genegeerd. Of je het er nou mee eens bent of niet.
 
Consument- en shopper inzichten leveren ook een benchmark op
Inzichten helpen tevens de concurrentie in kaart te brengen en te analyseren. Als je kijkt naar hoe consumenten en shoppers praten over producten, kan dit veel onthullen over wat je kunt implementeren om je eigen product te verbeteren en zelfs beter kunt maken dan die van de concurrent.
 
Consument- en shopper inzichten helpen de klantreis te verbeteren
Door de klantreis – de Customer Journey - in kaart te brengen, krijg je meer inzicht in de ervaring van je klanten en moet je eventuele hiaten goed onder de aandacht brengen. Je kunt gaan testen wat beter kan of beter werkt. Je ondervindt wat de beste oplossingen zijn en wat je kunt veranderen voor een betere gebruikerservaring en uiteindelijk een betere totale klantreis. De beste klantreis vanaf de fase ‘bewustwording’ tot ‘aankoop’ en ‘after sales’.
Foto
​
​Er zijn veel manieren waarop je de inzichten kunt gaan gebruiken om je bedrijfsresultaten te verbeteren. Daarom hebben we deze lijst met stappen samengesteld om je op weg te helpen!
 
Aan de slag met consument- en shopper inzichten
•  Stel vast wat je wilt leren: zorg ervoor dat je, voordat je onderzoek uitvoert, weet wat (en hoe) je je gegevens ontvangt.
• Identificeer je bronnen: hoe krijg je gegevens, wie gaat ze verzamelen, wie gaat ze analyseren? Zorg ervoor dat je voldoende tijd en werknemers hebt die toegewijd zijn om de inzichten te verkrijgen en te gebruiken.
• Wat is je verzamelmethode?: Hoe je gegevens verzamelt, is uiterst belangrijk. Richt je je op een specifieke doelgroep? Bestaande consumenten? Ga je een enquête gebruiken? Een focusgroep? Dit zijn belangrijke vragen. Quotus Research kan je hier goed bij helpen.
• Hoe ga je de gegevens gebruiken?: Zorg ervoor dat je inspanningen niet verloren gaan. Het is belangrijk om te plannen en vooruit te denken. Zodra je de gegevens hebt, begin je na te denken over welke afdelingen, processen, strategieën en initiatieven kunnen worden beïnvloed en wat het plan daarvoor is. Ga daarmee vooral samen aan de slag. Organiseer een interne brainstorm en ga samen nieuwe strategieën ontwikkelen. Kies de beste 3 of 5 om direct mee aan de slag te gaan.
 
Het verkrijgen van consument- en shopper inzichten is hard werken maar zal op de lange termijn vruchten afwerpen! 
 
Veel succes en mocht je hulp nodig hebben, wij staan voor je klaar!
Om op te starten met nieuw consument- of shopperonderzoek, bieden wij ook een gratis Startup Sessie, kijk hier voor meer informatie!
 
Door: drs. Cindy de Jonge
06-44019563
0 Reacties

De Shopper en Duurzaamheid

16/12/2019

0 Reacties

 
FotoSource: The new sustainability: regeneration. JWT Intelligence. September 2018
Duurzaamheid is allang geen modewoord meer. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaam handelen en kopen ten behoeve van onze planeet. Die verantwoordelijkheid zorgt voor nieuwe consumentenbehoeften. Leefstijlen en aankoopbeslissingen veranderen. Wat is precies de invloed van die duurzaamheidswens op het koopgedrag van consumenten? We kijken naar een onderzoek uit Amerika, om te zien hoe de situatie omtrent duurzaam kopen daar momenteel is.
 
Bijna iedereen probeert duurzamer te leven
Volgens een Amerikaans duurzaamheidsrapport van trendbureau JWT uit 2018 beweert bijna iedereen dat hij duurzamer probeert te leven, 89% wil onze planeet graag beschermen, 79% is zich bewust van diens persoonlijke impact op de planeet en 57% vindt het belangrijk om deze ook voor toekomstige generaties gezond te houden. 
Volgens JWT willen Amerikanen in het algemeen minder consumeren en daarmee dus minder vervuilen. Niet alleen op het gebied van food maar ook bijvoorbeeld op het gebied van kleding. Mensen veranderen hun manier van leven en kopen. 40% van de Amerikanen zou thuis compostafval hebben, 50% kiest voor duurzamer vervoer dan auto’s en het gebruik van plastic wordt al zoveel mogelijk vermeden. De verwachting is dat meer mensen lokaal zullen gaan kopen in plaats van goederen die van ver geïmporteerd worden.
​
Mensen zijn ook geneigd om hogere prijzen te betalen voor producten van hoge kwaliteit, respect voor het milieu en de mensenrechten in het oog houdend. Uit het JWT-duurzaamheidsrapport blijkt dat 87% van de shoppers bereid is een merk te kiezen dat zich sterk verbindt met duurzaamheid.
  
Er zijn nog steeds gaps tussen intenties en acties
De waarden en acties van bedrijven en merken beïnvloeden dus steeds vaker de aankoopbeslissingen. Echter, er zijn ook hiaten naar boven gehaald in het rapport: hoewel bijna iedereen beweert dat ze recyclen (89%), doet slechts de helft van de mensen dat altijd (52%); de meeste mensen zeggen dat ze plastic voor eenmalig gebruik weigeren (85%), maar slechts enkelen zeggen dat ze het elke keer doen (20%); de meeste mensen zijn het erover eens dat ze teveel kleding kopen (86%), maar bijna de helft koopt toch nog vaak nieuwe kleding om de modetrends bij te houden (40%). 
 
Zeggen en doen is dus nog wel iets wat diverse gaps met zich meebrengt. Waarden zoals prijs, kwaliteit en soms ook ‘urgency’ (de snelheid waarin een product gewenst is) blijven invloed uitoefenen op de keuze om wel of niet voor duurzame producten te kiezen.

Consumenten, ook in Nederland, zijn er duidelijk wel steeds meer mee bezig en zij veranderen hun leefstijl en kooppatroon. Dit gaat echter langzaam, maar het is ontzettend belangrijk om je als merk te profileren op duurzaamheid en deze verandering in koopgedrag bij shoppers nauwlettend te volgen!

Auteur: drs. Cindy de Jonge
Onze Nieuwsbrief ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!

0 Reacties

De To Go markt groeit snel - maar wat gebeurt er nou echt?

20/6/2019

0 Reacties

 
De To Go markt groeit snel. Dat komt doordat consumenten steeds meer onderweg zijn en ze hebben steeds minder tijd en zin om zelf te koken of om brood of salade mee te nemen voor onderweg. Door de toenemende drukte van consumenten door een grotere druk op werk, het sociale leven dat erbij hoort en tal van andere hobby's die ook belangrijk zijn, is er een grotere behoefte ontstaan aan eetoplossingen voor verschillende momenten op de dag die tijd opleveren. En eigenlijk moet het dan niet alleen maar tijd opleveren, het moet ook lekker zijn en soms ook goed zijn voor het lijf. Dit is afhankelijk van het moment en de mindset waarin wordt gekocht en geconsumeerd. Want door de bank genomen, willen we allemaal gezonder leven en eten, maar tegelijkertijd ontnemen we onszelf heus die genotsmomentjes niet! Die genotsmomentjes hebben consumenten nodig, om even bij te komen van de drukte, als een soort vergoeding, compensatie, me-time effect-achtig en een 'ik heb al de hele dag gezond gedaan, nu mag ik ook even lekker zondigen'-moment. Dit is wat ik uit mijn onderzoeken leer als ik consumenten interview over het gebruik van tussendoor- en onderweg producten.

Onderweglocaties
We zien allemaal wel dat er steeds meer onderweg locaties oppoppen, op stations of bij benzinepompen. Ook binnensteden vervullen de rol van onderweg locatie en wat denk je van wijkwinkelcentra? In het dorp waar ik woon zie ik 's morgens bij het naar school brengen van mijn dochter veel ouders nog even een schietbezoekje brengen aan de bakker, slager, super of groenteman, om vervolgens door te gaan naar het werk of terug naar huis. Ook daar zijn To Go producten relevant. Hoe blij zou je zo'n consument kunnen maken met een heerlijke bak verse koffie, een fruit/groentesmoothie of een heerlijk belegd broodje voor in de auto naar het werk. Ik sprak laatst een vrouwelijke consument die mij vertelde over haar ochtendritueel thuis. Zij maakt 's ochtends het ontbijt klaar voor man en kinderen en zelf kocht ze pas iets onderweg naar haar werk. Hoe bijzonder! Maar echt een eye-opener voor mij om te beseffen hoe het ontbijtmoment verloopt bij andere mensen, hoe belangrijk het is om dat te weten, omdat je daar op in moet spelen als retailer en fabrikant!
Foto
​To Go is ook 'Meenemen naar huis'
Wat we ons ook moeten beseffen, is dat To Go niet alleen betekent dat consumenten producten kopen om mee te nemen voor onderweg naar het werk of ergens anders heen, maar ook om mee te nemen naar huis, voor de gemakkelijke thuisconsumptie. Vanwege de groei van de eenpersoons huishoudens is de behoefte om een gemaksoplossing mee te nemen naar huis veel belangrijker geworden. Dit soort 'oplossingen' zien we in Nederland eigenlijk nog niet zoveel. Dit voorjaar was ik op het treinstation van Bazel en daar zag ik deze oplossingen al veel meer voorhanden. Naast snacks en belegde broodjes, zag ik hier bijvoorbeeld ook hele broden en taarten.
Het concept van Migros op het Bazelse station, met verse en handgemaakte producten is perfect voor consumenten die aankomen met de trein of bus en een brood willen meenemen voor thuis om dezelfde avond of de volgende dag op te eten. Het bespaart ze een bezoek aan de supermarkt. 

Backwerk en Merzenich
Ook de concepten Backwerk in Duitsland - met inmiddels ook meer dan 20 filialen in Nederland - en Merzenich spelen goed in op de To Go trend. Op het station van Keulen heeft Backwerk maar liefst 2 winkels op slechts 100 meter afstand van elkaar. De moeite waard om eens te gaan kijken naar de verschillen tussen de 2 concepten. Het eerste is te zien op de foto links en de foto in het midden en de foto rechts is het andere concept.
Merzenich heeft diverse locaties in de binnenstad van Keulen. Zij verkopen snacks en belegde broodjes vanuit hun kiosk (middelste foto), maar klanten kunnen ook naar binnen komen om een een brood of andere producten te bestellen. 
Foto
Backwerk
Merzenich
Ik adviseer mijn klanten (fabrikanten in FMCG) de laatste tijd steeds vaker: kijk eens goed naar je producten en je verpakkingen: in hoeverre passen deze in de To Go markt? Wat moet je aanpassen om een graan(tje) mee te pikken en mee te groeien op deze trend? Het is een andere benadering van je productlijn, maar zeker de moeite waard om naar te kijken!

Door: drs. Cindy de Jonge
www.QUOTUS.nl
0 Reacties
Voorwaarts>>
    Foto

    Auteur

    drs. Cindy de Jonge

    View my profile on LinkedIn

    Foto
    Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief met maandelijks Shopper Nieuws!

    Archieven

    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    December 2019
    Juni 2019

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Foto
Foto
                                      Quotus Research | Centuriostraat 13  | 6852 RS | Huissen | 06-44019563
  • Home
  • Diensten
    • Shopper Onderzoek
    • Consumenten Onderzoek
    • Customer Journey Onderzoek
    • User Experience Onderzoek
    • Strategie sessies
  • Quotus
    • Wie zijn wij?
    • Referenties
    • In de pers
    • Algemene Voorwaarden
    • Privacy Beleid
    • Cookiebeleid
  • Gratis Start-up sessie
  • Contact
  • Respondenten
  • Blog