UX User Experience Onderzoek
Een gebruiksvriendelijke website of webshop is essentieel om bezoekers te boeien en te binden. Want een website of -shop die intuïtief werkt en optimaal voorziet in de behoeften van je bezoekers, zal een positievere gebruikerservaring stimuleren en je omzet vergroten. Maar hoe kom je erachter of de bezoeker je website of -shop gebruiksvriendelijk vindt? User Experience-onderzoek is hierop het antwoord.
Wie is je doelgroep en past de website of -shop wel bij de deze doelgroep? Hoe zorg je ervoor dat jouw bezoekers je website of -shop snappen, mooi vinden en graag gebruiken en terugkomen? Er zijn veel mogelijkheden om UX Onderzoek te doen, zowel kwantitatief als kwalitatief. En wij kunnen je daarbij helpen!
Wie is je doelgroep en past de website of -shop wel bij de deze doelgroep? Hoe zorg je ervoor dat jouw bezoekers je website of -shop snappen, mooi vinden en graag gebruiken en terugkomen? Er zijn veel mogelijkheden om UX Onderzoek te doen, zowel kwantitatief als kwalitatief. En wij kunnen je daarbij helpen!
De aanpak van een UX Onderzoek

Er zijn verschillende methoden voor een UX Onderzoek. Wij kunnen je adviseren welke methode het beste past bij jouw vraag. Hieronder lichten we enkele onderzoeksmethoden toe.
1. A/B testing: Verschillende uitingen worden met elkaar vergeleken. Welke sluit het beste aan bij de eindgebruiker, waarom en wat kan er nog beter?
2. Usabilty testing: Hoe doorlopen klanten de website of webshop functioneel en wat zijn de drivers en barrières tot koop? Tijdens een onderzoekssessie observeert de onderzoeker hoe de klant tot zijn aankoopdoel of informatiedoel op de website of -shop komt en stelt kritische vragen bij vastlopen, of opmerkelijk zoek- surf- of koopgedrag.
3. Experience testing: Hoe beleven klanten de look and feel van de website of -shop en hoe kan deze beter aansluiten bij de doelgroep? Dit kan te maken hebben met kleuren, contrasten, vormen, teksten en beelden.
4. Cardsorting: Is de data opbouw logisch en sluit de structuur van jouw website aan bij de verwachtingen van bezoekers?
5. Taakanalyse: De onderzoeker geeft de gebruiker een opdracht/taak om online op de website of -shop uit te voeren, een analyse wordt gemaakt van de uitvoering.
6. Focusgroepen: Een groepsinterview met 5 tot 10 gebruikers waarbij ingegaan wordt op de verwachtingen en ervaringen van gebruikers. Interactie is mogelijk en leidt tot meer diepgang. Een focusgroep duurt ca. 2 uur en wordt geleid door onze moderator.
7. Individuele interviews: één op één interviews met gebruikers terwijl zij een website, webshop of app gebruiken. Er worden intensief vragen gesteld over de ervaringen en eventuele verbetermogelijkheden.
8. Online enquêtes: via online onderzoek gemakkelijk en snel vragen stellen over jouw website of -shop aan consumenten of shoppers.
9. Klantprofielen: Met behulp van een helder klantbeeld neem je sneller en betere beslissingen ten aanzien van inhoud, informatiestructuur, pagina-indeling, interactie, beeldmateriaal en teksten.
Waarom een UX Onderzoek?

Bij User Experience (UX) draait het om meer dan alleen om het gebruiksgemak. Het gaat tevens om het creëren van een optimale gebruikservaring en het verrassen van de eindgebruiker, waardoor je extra enthousiasme creëert over het product of de website. Met UX-onderzoek kun je achterhalen waar je doelgroep waarde aan hecht en wat de factoren zijn waarmee je de klanttevredenheid kunt verhogen. Hieronder vier redenen om te investeren in UX-onderzoek:
1. Klanttevredenheid verhogen en onderscheidend vermogen creëren (wow-effect)
Het belangrijkste doel van UX-onderzoek is het krijgen van inzicht in die zaken waar je je doelgroep mee boeit en bindt. Het van belang om op onderzoek uit te gaan naar het onderscheidend vermogen van je product (website) of dienst. Een van de manieren om dat te doen is door een UX-benchmarkonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek geeft inzicht in hoe jouw website scoort op UX ten opzichte van andere/concurrerende websites en welke (nieuwe) features als zeer prettig worden ervaren (best practices).
2. Meer traffic genereren
Je wil dat meer klanten en bezoekers tevreden zijn na een bezoek aan jouw website. Je gaat de klantervaring verbeteren, en de traffic naar je website vergroten. De uitkomsten van het onderzoek worden vertaald naar nieuwe features en aanpassingen van content of structuur.
3. Conversie en impact verhogen
UX-onderzoek geeft inzicht in welke kansen er nog onbenut zijn en hoe je de conversie van je website kunt optimaliseren. Bij een gedegen UX-onderzoek wordt er een verscheidenheid aan onderzoeksmethoden toegepast. Met Google Analytics krijg je inzicht in het verschil dat een geoptimaliseerde feature kan maken in je conversiedoelen. Deze conversiedoelen kun je instellen in Analytics.
4. Betere besteding van middelen en geldbesparing
Doordat je in een vroeg stadium van projectontwikkeling onderzoek doet, kun je tijdig bijsturen als de feedback van je doelgroep niet uitpakt zoals je had gehoopt.
UX Onderzoek is upcoming!
Ondanks dat UX-onderzoek nog relatief onbekend is, raakt het steeds meer ‘ingeburgerd’. Steeds meer organisaties kiezen bewust voor UX-onderzoek en zien de toegevoegde waarde ervan in. De resultaten van het onderzoek komen ten goede van de kwaliteit van de product- en dienstverlening, want tevreden klanten willen we allemaal! Meer weten? Neem contact met ons op!
Jouw onderzoek opstarten?
Weet je nog niet precies hoe je een User Experience onderzoek wilt aanpakken? Wij helpen je graag op weg! Neem persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: Bel 06-44019563 of mail naar: info@quotus.nl. |